CV-frågor

Vi har genom åren fått många frågor på vad man ska och inte ska skriva i ett CV. Här kommer en liten sammanställning över de vanligaste frågorna.

Ska man ange sitt födelsedatum?

Födelsedatum behöver inte anges. Vill du ange din ålder rekommenderar vi att du gör det i det personliga brev som du bör bifoga i din jobbansökan, men inte heller det är helt nödvändigt – nyfikna arbetsgivare uppskattar din ålder genom att titta på dina utbildningar och tidigare anställningar.

Behöver man skicka med ett fotografi?

Nej, såvida arbetsgivaren inte uttryckligen frågar efter det så behöver man inte skicka med ett fotografi. För de allra flesta jobb har utseendet ingen som helst betydelse, men det hindrar förstås inte att man skickar med ett foto ändå om man vill. Men som sagt, det är inte nödvändigt och ingen kommer rata ett CV för att foto saknas.

Ska anställningar eller utbildningar komma först?

Det beror på din erfarenhet. Är du nyutexaminerad så bör dina utbildningar först men har du jobbat ett par år så är det bättre att dina anställningar kommer först, åtminstone om de är relevanta för jobben du söker.

Vilka övriga meriter ska man ta med?

Det mesta kan vara med, såvida det inte ligger för långt tillbaka i tiden. Om du sitter i styrelsen i för din bostadsrättsförening och har ett ledaruppdrag i scouterna behöver du inte nämna att du var med i elevrådet under gymnasietiden. Å andra sidan, har du precis gått ut skolan kan det vara en bra sak att ta upp.

Om många meriter gör ditt CV för långt kan du korta ner eller helt hoppa över att beskriva dem. De flesta vet vad det innebär att vara tränare i ett fotbollslag eller att ha gjort militärtjänstgöring. Vill du förklara meriterna mer i detalj, t.ex. vilka egenskaper du haft nytta av och vad du lärt dig av det, kommer du få möjlighet att göra detta när du är på anställningsintervju.

Hur kan man fylla ut ett alldeles för kort CV?

Om man inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan man lätt tycka att ens CV är lite väl tunt. Här kommer våra förslag på vad man kan ta med för att göra det lite längre: sommar- och extrajobb, föreningsuppdrag, förtroendeuppdrag, ideellt arbete, goda kunskaper i främmande språk, specialkunskaper som man fått tack vare en hobby, och vistelser i länder med olika kulturer.

Ska man ange sina referenser?

Är det inte en exceptionellt bra referens som kan imponera på personen som läser ditt CV, och du har fått tillstånd att skriva ut personens namn och kontaktuppgifter, så räcker det med att ange att "Referenser fås på förfrågan" eller liknande. Ett mellanting är att ange referensens namn och roll (exempelvis "min chef på Vattenfall") men att inte lämna ut några kontaktuppgifter – i de flesta fall så är det ändå inte aktuellt att kontakta några referenser förrän efter en anställningsintervju.

Tipsa dina vänner

Tror du att några av dina vänner skulle ha nytta av våra CV-mallar? Tipsa dem gärna!

Annonser

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information.
Jag förstår!