CV-tips

Ett bra CV ökar dina chanser att komma på en anställningsintervju. Gå genom ditt CV med utgångspunkt från våra CV-tips i checklistan nedan så har du kommit en bra bit på väg!

Innehåll

Kontaktuppgifter (namn, adress, telefonnummer, e-postadress), utbildningar och anställningar, andra meriter du vill nämna, kunskaper samt referenser är mer eller mindre obligatoriska rubriker i ett CV, men det finns mer att tänka på.

Många som tipsar om CV har med rubriken Mål eller Målsättning. Detta är något som inte återfinns i traditionella meritförteckningar och enligt oss är det inte heller något som är nödvändigt. Är detta något du vill ha med i ditt CV så går det förstås bra, men se i så fall till att ha en noga genomtänkt målsättning. Undvik klyschor!

Presentera dina utbildningar, anställningar och meriter kort och koncist. Ange var någonstans det var (skola, företag, etc.), tidsperiod (mellan vilka månader/år), vad du hade för uppgifter, vilka egenskaper du använde dig av och vad du lärde dig.

Kunskaper som kan anges kan delas upp i språkkunskaper, datorkunskaper (om det är relevant för de jobb du söker) samt eventuella specialkunskaper inom ditt yrkesområde. Sätt gärna betyg på hur bra du kan olika språk – men övriga kunskaper bör du undvika att gradera.

Form

Ett CV kan i princip se ut hur som helst, men det finns några grundläggande regler man bör hålla sig till för att det ska bli mer överskådligt och lättläst.

Håll ditt CV kort, inte längre än två sidor (det finns till och med de som tycker att ett CV inte ska bestå av mer än en sida). Är ditt CV längre, t.ex. för att du haft flera jobb, kanske du ska presentera dina äldsta anställningar mer kortfattat.

Gör ditt CV tydligt och konsekvent. Textstorlek och radavstånd ska inte vara så små, och använd en större textstorlek på rubriker. Ha gärna lite luft mellan rubriker och stycken. Blanda inte typsnitt eller textstorlek för mycket.

Andra tips

Slutligen kommer ett par andra tips som man bör tänka på för att säkerställa att sitt CV är så bra som möjligt. Det här kan göra skillnad på hur ditt CV framstår, så kolla gärna dessa punkter flera gånger.

Kontrollera grammatik och stavning och leta efter särskrivningar. Detta är fel som ger ett slarvigt intryck av dig alldeles i onödan. Använd rättstavningsfunktioner i din ordbehandlare och slå upp svåra ord i ett lexikon.

Låt ett par vänner eller kollegor gå genom ditt CV och komma med konstruktiv kritik. Det kan ju vara så att du uttryckt dig oklart på något ställe, upprepat dig för mycket, eller missat en felstavning.

Ha som vana att regelbundet gå genom ditt CV. Även om det inte har hänt något som gör att du har anledning att uppdatera ditt CV kan du kanske du kommer på bättre formuleringar eller ordval nästa gång du läser genom det.

Tipsa dina vänner

Tror du att några av dina vänner skulle ha nytta av våra CV-mallar? Tipsa dem gärna!

Annonser

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information.
Jag förstår!